Header Ads

How I Travel Solo To Bali?


COMPLETE ITINERARY+PRICE/FEE+TIPS.
Travel date : 10-14 October 2016
Exchange rate : IDR 1juta = RM323
• Flight (Air Asia) - RM268

• Hotel
- Te Quiero Bali (Ngurah Rai):
IDR120k / RM40 (transit hotel nearby the airport; because my flight sampai lewat malam 10th Oct kat Bali so esoknya baru I betul2 start my journey).
- Nadialit (Seminyak): IDR300k /RM98
- Black Lava Hostel (Kintamani): IDR175k / RM55
- Tanaya Bed & Breakfast (Legian):IDR370k / RM171

• Transport
- Supir (Driver + Car)
1. 2 Days (8am-8pm): IDR700k /RM220 (IDR350k/day/car)
2. Kintamani to Legian: IDR100k /RM30
- Ojek (Motor-taxi) – Nadialit (Seminyak) to La Plancha: IDR20k /RM6 (return trip)
- Bluebird taxi - Legian to Krisna Ole-Ole Bali Legian: IDR30k / RM10 (return trip)
• Food
- Ayam Tulang Lunak (Kuta): IDR78k / RM26
- Nasi Padang (Legian): IDR50k / RM16
- Convenient stores, Food stalls, Gelato, Drinks, etc: IDR300k / RM100

• Entrance Fee
- Tanah Lot: IDR60k / RM20 + IDR5k / RM1.60 (Parking)
- Tegenungan Waterfall: IDR10k / RM3
- Goa Gajah Temple: IDR15k / RM5
- Gunung Kawi Temple: IDR15k / RM5
- Uluwatu Temple: IDR40k / RM13
- Kintamani area: IDR30k / RM10
• Mount Batur Hiking Tour Guide 
(Black Lava Hostel Staff): IDR350k / RM110
• Simcard (SimPati): IDR120k / RM40
• Souvenir (Krisna Ole-Ole Bali + Coconut Coffee from Luwak Coffee Plantation): IDR400k / RM135
• Balance money that I finished up at the airport: IDR200k / RM66

***
Tips/Infos:
• All bookings for accommodation was made via booking.com.
• Keluar je arrival hall airport Bali,bersepah and ramai gila macam2jenis driver tunggu. Kuatkan iman haha. Pilih yang betul2. Jangan kena  tipu.
• My transit hotel walking distance je from airport, so selamat lah for first night punya transport. Save dah.
• Attraction places kat Bali semua jauh2, and public transport tak convenient so sangat perlu hire supir sebab berbaloi.
• Kalau pegi tempat dekat2 or less than two destinations boleh naik...
- Trusted taxi service (only BLUEBIRD taxi and make sure the meter is on)

- Uber
- Rent motorbike (Kena convert license motor ke universal license first to be safe okay, kang sia2 je kena saman. Tapi orang kata kalau 
takde lesen motor or lesen universal tu takpe as long as tak break rules jalan raya or tak kena tahan kat roadblock should be okay tapi better tak payah amek risk la pada pendapat I.)

- Ojek (Ojek ni macam motor tumpang/taxi motor. Selalunya ramai locals akan offer or you can even ask the locals yang lalu lalang bawak motor tu for your destination and price. Price boleh tawar sampai dapat harga murah, kena bijak...check waze/google map kalau nak tahu tempat tu jauh ke tak and berbaloi tak dengan harga yang orang ojek tu kasi.)

• Supir
- Mustain: +6281243522412 
(whatsapp).
- So far this is the best rate yang I dapat for Supir. And sangat senang nak deal with. You can even plan your own itinerary with him. Kalau takde plan then he will plan for you.

• If you're planning to travel solo, research adalah sangat penting! I did my research for months to really understand the place, to know the weather and to avoid being cheated. Selama kat sana takde lagi kena cheat la.
• Semua tempat yang ada entrance fee and parking fee kita kena bayar sendiri okay, bukan supir bayar.
• Kebanyakan tempat kat Bali kena banyak jalan and naik turun tangga/slopes. Cuaca pun sangat lah panas most of the time. Sunblock is a must, and keep hydrated.
• Kalau on tight budget, can buy food from convenient store or ask supir to bring you to gerai halal murah2 yang local selalu pergi macam bakso ke.
• Waze and google map sangat membantu kalau nak tahu location or nak jalan2 sesuatu area tu.
• Kalau stay area Kintamani for hiking Mount Batur, boleh book mountain guide from the place you stay sebab usually they provide the service and the fee is cheaper than booking online. I got my mountain guide for IDR 350k which includes hiking stick, headlamp, water, and breakfast. To be safe, email or call that place before going to confirm with them.
• Short tips untuk hiking mount batur? To me, tak lah susah sangat kalau you fit. Tapi kalau macam I, I didn't do any preparations, and tak berapa nak fit so memang penat gila. Track tak susah sangat tapi berbatu and steep and slippery at some points. Pakai kasut proper and jangan minum air banyak sangat, takde toilet okay! So kalau korang rasa korang ambil masa nak hike, start awal (boleh 
discuss dengan mountain guide). I started hiking at 3.30am and arrive just in time for sunrise. Mesti kena ada mountain guide sebab the track/pathways can be quite confusing and dangerous. Bawak sweater tebal cause dekat atas tu nanti sejuk gila (temp around 14-18), unless kau kulit buaya.
• Kalau naik uber or taxi pergi airport, nanti ada toll before airport (IDR 5k kalau tak silap) tu kita kena bayar. Kalau naik supir tak sure sebab I naik taxi.
• Harga barang dekat airport semua nya tersangat mahal, serious tak faham kenapa. Dengan duit baki IDR 250k boleh dapat maggi cup, 
nuggets and mineral water je haha.
• Bali airport ada airport tax IDR 250k tapi starting early 2016, fee tu dah included dalam flight ticket price for Air Asia. For other flights I'm not sure, please double check with them.
***
I think that's all kot. Kalau ada apa2 soalan boleh tanya. Sorry for those who asked for my itinerary, I delay lama gila sebab terlalu busy with work and traveling. So here you go. Harap bermanfaat untuk semua. For more adventure, follow my instagram/blog/youtube channel. Thank you!
• Instagram:
@ashaleyaaa (Asha L.)
• Blog:
http://skylar-asha.blogspot.com/
















Theme images by Jason Morrow. Powered by Blogger.