Header Ads

Maldives 5 Hari 4 Malam Dengan Belanja Hangus RM 1780.00


Day 1
------
- KL- MALE return flight AA RM588/pax return at 6:55pm
-stay airport male
- Dinner bekal dari Malaysia.
-mineral water 3usd
- Rufiya tukar di airport. Rate 1 usd = 15rufiya.
Saya tukar 40 usd =600 rufiya
(Resit simpan dan boleh tukar semula di airport male)


Day 2
------
- Ferry Airport to Male – 10rufiya/pax
- Speedboat Male to Maafushi Island – 15usd/pax
- Picnic Inn 3 nite + 1 day breakfast + tax = 96usd/pax
- Dinner buffet at Lily rest – 152rufiya @ 10usd/pax

P/s::  , Male ialah bandar yang kecil bagi saya sebab kami dah pusing hampir keseluruhan pekan Male.. untuk ke Jeti Valinggili kami hanya berjalan kaki . Mulanya nak naik local feri tapi disebabkan waktu feri pukul 3:00petang agak keboringan nak menunggu lama .. jadi kami ambil keputusan untuk menaiki speedboat .. oleh kerana nak survey pakej yang terdapat disana.


Day 3
------
- Snorkeling package ambil dari WhiteShell Island Hotel 25usd/pax. Tapi korang boleh dapat 15 usd untuk halfday snokeling di Icom ..
- Halfday trip snookeling dan pergi 3 point snokeling Turtle Reef, Palm Reef, Nemo Point or Shark Point, Dolphin Cruise
Lunch di sandband ( sandwich tuna)
SandBank beach.
(Include snorkel gear, lunch, fruits, water, towel and underwater pictures).
- Dinner mkn Brahim.

P/s:: Untuk kali pertama saya ke pulau tapi tak dive ..ini kerana kawan tidak mempunyai lesen scuba diving.. jadi saya agak keberatan untuk meninggalkan dia dgn membuat hal sendiri . Rate untuk 1x FUNDIVE  30-40 USD .. Btw sandbank cantik gila kot . Haha

The Meow Fun Run 2017





Day 4
------
- Private Island Resort at Adaaran Prestige Vadoo Resort.(8am-7pm)
- Kami ambil package oneday private resort under Whiteshell Island Hotel, 90 usd/pax. Disebabkan agak murah sedikit berbanding yang lain
- Korang boleh pilih mana-mana  resort yang berlainan. Tapi mostly 100usd/pax ke atas.
- Package include speedboat transfer from maafushi island to resort, lunch buffet style,hi tea buffet, free wifi, unlimited drinks, free access tuk guna smua facilities yang ada kecuali villa x boleh masuk.
- Dinner beli magie (10rufiya) dan air milo(15 rufiya) katkedai runcit.

P/s : bagi yang nak merasa stay di private villa boleh la mencuba , ini kerana klu diri sendiri nak checkin resort yang berharga 5-10k semalam memang tak mampu lah . Ini lah option yang bagi saya terbaik .. hehe


Day 5
------
- Sunrise at Bikini Beach
-ingat nk dive pagi tu tetapi lupa plak.. sedikit frust . Xsikit la banyak juga frustnyaa
- Lunch at Harbour Café ( beef fried rice 80rufiya, mineral water 5 rufiya) + tax = 101.5rufiya
- Speedboat maafushi island to airport by iCom tour = 10usd/pax
- Flight  Airasia MALE-KUL 8:55pm..

P/s : waktu checkout adalah pada pukul 12pm tapi di picnic Inn agak baik staff nya kerana bagi kami checkout pukul 4:30petang .

 ===================================
Selain dari aktiviti snoking , diving , parasailing , banyak lagi aktiviti yang lain yg korang boleh buat . Ikut kemampuan korang . Sebab semuanya berurusan dengan USD .. sakit jugaklah klu convert ... rufiya hanya di kedai runcit , ferri  .. dan setengah kedai mkn.. setengah kedai sourviner.

– beter pergi Shadow Plam /icom trus sbb package whiteshell  25usd /paxn..  shadow plam bagi 20usd/pax, manakala rate dari icom 15 usd untuk halfday trip..lagi murah berbanding yang lain. Bab kata org telajak perahu  boleh diundur terlajak bayaq deposit takleh nk return .. 😂😂huhuhu .

- SpeedBoat dan Ferry
     - Ferry - ada pukul 3pm sahaja setiap hari kecuali  hari jumaat memg x de ferry yang bergerak. Perjalanan amik masa 1jam 30min. Fee dalam 30 rufiya sekali perjalanan.
      - Speedboat - Pkul 9am, 3pm, 5pm everyday. Rate 10 - 20 usd ..Perjalanan ambil masa 30 min.

Waktu terbaik untuk bergambar , masa matahari atas kepala. Haha mksudnya waktu tengahari . Kalu petang langit dia berubah. 

Tips: Bank of Maldives- matawang rufiya .
Boleh tukar wang diairport Male, dan simpan resit untuk tukar kembali jika ada berlebihan wang.
Moga manfaat :
Instagram : rozani_heng




























Majalah BackPackerz Vol. 14 dah keluar, kali ni kita terjah HOKKAIDO! So, cepat grab sebelum habis. Kini di MyNews, Popular, Kinokuniya, Times & MPH yang terpilih. Untuk senarai penuh, boleh rujuk di sinihttp://www.backpackerzmag.com/p/about-us.html :D


Theme images by Jason Morrow. Powered by Blogger.