Header Ads

Top 8 Muzium Di Korea Yang Korang Mesti Terjah!

Korea yang kita kenali memang kaya dengan budaya tradisional yang diperkenalkan di seluruh dunia. Jadi di sini, kami akan senaraikan Top 10 Muzium pilihan team Backpackerz untuk korang. Muzium-muzium ini memang terkenal dengan pameran dari budaya tradisional sehinggalah ke zaman moden serta kontemporari di Korea.

National Palace Museum of Korea
Muzium ini terletak di Seoul dan ianya terkenal dengan 40 buah Makam Diraja dari Dinasti Joseon, iaitu dinasti paling lama memerintah dan merangkumi lima abad dari 1392 untuk 1897. Kebanyakan sejarah dinasti korang boleh terokai di The National Palace Museum of Korea ini. Korang boleh fahami dan menghayati salah satu artifak dalam koleksi muzium ini yang terdiri lebih daripada 40,000 item. Kalau korang nak tahu, semua koleksi di sini meliputi semua aspek gaya hidup Joseon. Termasuklah sekali dengan seni, sains dan muzik pada zaman itu. Muzium ini juga pernah menjadi tuan rumah pameran sementara khas dan program pendidikan untuk penutur bahasa Inggeris. Dae-bak!

National Palace Museum of Korea


Muzium Negara Korea (The National Museum of Korea)
Muzium ini pulak terletak di Yongsan iaitu di tengah-tengah Seoul. Ia juga merupakan sebuah kompleks budaya memelihara dan memaparkan peninggalan budaya malah menjadi tuan rumah pelbagai jenis program. Seperti Muzium Kanak-kanak dan acara kebudayaan lain yang berkaitan dengan pameran tersebut. Sesuai buat korang yang penggemar everything about Korea lah senang cerita. Lebih daripada 220,000 koleksi yang dipamerkan. Merangkumi daripada sejarah purba dan zaman pertengahan, sejarah moden awal, seni khat dan lukisan, ukiran dan kraf, dan banyak lagi. Muzium ini juga memegang artifak antarabangsa dari tempat-tempat seperti India, Asia Tenggara,
Asia Tengah, China dan Jepun.
Muzium Negara Korea (The National Museum of Korea)


Muzium Kimchi (Pulmuone Kimchi Museum)
Muzium Kimchi adalah cara yang unik untuk mencari tradisi kimchi, pokok Korea. Sesuai unutuk penggemar kimchi. Wajib terjah sini! Macam yang korang tahu, kimchi adalah makanan yang ditapai dan dicampurkan kubis brined atau lobak dengan perisa seperti serbuk lada merah, daun bawang dan bawang putih. Sejak muzium ini dibuka pada tahun 1986, muzium ini telah dijadikan sebagai ruang budaya dan pendidikan untuk menggalakkan ikon Korea ini. Muzium ini terletak di Pusat Dagangan Dunia Korea di Samseong-dong, Gangnam-gu.

Muzium Kimchi (Pulmuone Kimchi Museum)


Ewha Womans University Natural History Museum
Muzium ini pula telah ditubuhkan sebagai muzium sejarah semula jadi yang pertama di Korea. Ianya  dibuka pada tahun 1969. Pelbagai koleksi yang terdapat di muzium ini termasuk spesimen monumen semulajadi Korea iaitu burung dilindungi di peringkat antarabangsa, spesies yang endemik, yang jarang berlaku, atau yang baru ditemui. Muzium ini sangat menarik kerana pada masa yang sama ianya university yang menempatkan para pelajar juga. Konsep yang sangat unik dan educated. Di Malaysia belum lagi ada sebegini tau.


Ewha Womans University Natural History Museum


The National Folk Museum of Korea
Muzium khusus untuk menyampaikan cara hidup tradisi orang Korea, bermula dari prasejarah sehinggalah ke hari ini. Dibuka pada tahun 1945, muzium ini telah menjadi tuan rumah pameran khas bagi Pameran Seni Korea Tahunan Traditional Handicraft dan Artisans Pameran Kemahiran Tradisional Korea. Dae-bak! Pameran terbuka yang diadakan di taman-taman hadapan muzium ini menawarkan pelbagai tema kehidupan rakyat Korea. Menggambarkan lagi budaya tradisional luar bandar. Sangat kagum dengan penjagaan orang Korea dengan artikaf-artifak tinggalan lama.

The National Folk Museum of KoreaCheongGyeCheon Museum
Muzium Cheonggyecheon didedikasikan kepada cerita di sebalik saluran air Cheonggyecheon, aliran utama yang melalui kawasan pusat bandar Seoul lama sebelum bandar itu dibuat ibu bandar Joseon. Sebahagian daripada Seoul Muzium Sejarah, muzium ini adalah hasil daripada projek pemulihan Cheonggyecheon. Jadinya, pemulihan ini adalah sebahagian besar daripada pembangunan Seoul. Muzium ini juga menerangkan sejarah dan kepentingan Cheonggyecheon. Iaitu masalah yang berkaitan dengan sungai, dan penyelesaian kepada isu-isu itu daripada perbualan of Kings Taejong, Sejong, Yeongjo dan Jeongjo Joseon.

CheongGyeCheon Museum


Amsa-dong Prehistoric Settlement Seoul
Seoul pernah banjir pada tahun 1925 dan telah menyebabkan masyarakat membuat penemuan tapak Neolitik terbesar ditemui di Korea Selatan. Ianya adalah artifak berusia 6000 tahun telah bertukar menjadi sebuah muzium di mana pengunjung boleh mengalami rekreasi hidup di kampung prasejarah. Mayat pada zaman Neolitik termasuklah sikat corak tembikar, batu alat-alat seperti paksi, kepala anak panah, pengikis dan berat memancing bersih telah dijadikan pameran untuk pengunjung yang datang. Terdapat juga batu pengisaran seperti bajak tangan dan scythes batu.


Amsa-dong Prehistoric Settlement Seoul


Cheongwadae Sarangchae
Buat korang yang ingin mengetahui tentang masa lalu Korea, khususnya tentang budaya dan sejarah politik modal, Cheongwadae Sarangchae adalah muzium yang sesuai buat korang. Dikenali sebagai muzium presiden Korea Selatan, muzium ini juga menggalakkan imej seorang Korea berteknologi tinggi, menawarkan pengalaman kreatif dan unik melalui peranti interaktif. Dibuka pada bulan Januari 2010 yang lalu, pameran dua tingkat dan ruang muzium telah direka untuk menjadi lebih mesra alam, memeluk kuasa solar dan geoterma tenaga. Ia juga mengurangkan penggunaan bahan api fosil untuk tindak balas yang sesuai bagi mencapai matlamat bercita-cita tinggi Korea untuk mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 30% menjelang tahun 2020.

Cheongwadae Sarangchae
Theme images by Jason Morrow. Powered by Blogger.