Header Ads

Trip Caravan Apollo Sydney Dengan Kawan-Kawan Seminggu Dengan Kos RM1455? Ini Caranya - Zulkarnain Qurani


Ini adalah ITI TRIP CARAVAN UNTUK KAWAN KAWAN KEPADA KAWAN KAWAN . Bukan dari KAWAN YANG ADA travel company punya pakage. Harap maklum.

caravan/motorhome 6hari 5malam
SYDNEY - MELBOURNE - SYDNEY

Sesiapa nak buat TRIP KAWAN KAWAN YANG BAJET MURAH, tapi berbaloi. meh singgah baca carut coretan TRIP CARAVAN KU

hanya rm1455. 00 berCARAVAN ✅ ke aussie

Trip KAMI bermula 8hb - 15hb dec 2016

😎 ini secara kasar jadual perjalanan saya sepanjang start CARAVAN 9hb pagi - sehingga hantar CARAVAN 14hb petang.

COMPANY CARAVAN : APOLLO SYDNEY
Lot 2 , 31 bay rd . taren point. NSW

CONTACT : 02 95317505

total minyak diesel caravan aud 555.00💸💰isi dulu baru bayar.
mostly dalam 1.26aud per/liter 🚎🇳🇿
5 x top up minyak

beli ration / makanan basah dan kudap kudap aud 89💸💰

alhamdulillah trip success dan penuh pemandangan indah yg di saji kan sepanjang trip kami 😍😍😍 . asalnya KAMI ingin menyertai trip yg melibatkan 3caravan. tetapi bajet kiraan yg agak besar berbanding blog blog YANG pernah ber MOTORHOME dan CARAVAN yg kami baca, maka kami memilih untuk berCARAVAN cara kami, ENJOY. penuh VIEW. KETAWA. GAMBAR. SANTAI. BAJET CIPUT. PUAS HATI sebagai seorang backpackers dan pengalaman sebagai 'budak outdoor' jadi KOBOI membuatkan kami x de masalah kalau tiada swimming pool atau WIFI di CAMP PARK (free) yg kami pilih untuk bermalam. YANG PENTING TOILET KENA ADA AIR.

suara kami sebagai 'kawan' yg mula berlainan pendapat, mula berkira dlm banyak hal yg melibatkan duit, yg mula bertanya . kemana duit duit itu di salur , untuk apa duit duit itu di keluarkan , dan lain lain lagi tidak mendapat tempat di hati insan yg sepatutnya cukup KENAL kami sebagai 'kawan' . maka terjadi lah TRIP CARAVAN ini dengan cara dan bajet yang kami rasa berpatutan :
Ini total duit malaysia + total duit aud yg dah di convert ke RM . Rm1455.00 x 6pax ✅

🇳🇿🚎💰💸🇳🇿✈️🐨🚎💰💸🐨🇳🇿✈️🐨🚎

day 1 - 8hb kami bermalam di nate's backpackers siap breakfast dan wifi.
(kos personal : aud 34) rest badan and tido kena cukup. tak kan nak merempat kat airport sydney.

day 2 - 9hb amik caravan di apollo 9am dengar taklimat penggunaan dan memulakan perjalanan. kami memilih laluan SYDNEY - MELBOURNE menggunakan HYGWAY PRINCESS - wollonggong dan melalui grand pacific road. dengan cuaca cantik , menyinggah di WERRONG BEACH dan bergambar di kawasan otford lookout . atau di kenali ROYAL COASTAL WALK area.

meneruskan perjalanan dengan cuaca yg dingin sehingga tidak sedar sudah agak lewat untuk makan tengah hari. lewat 5pm waktu aud kami tiba di PORT KEMBLA untuk lunch sambil melihat keindahan pantai dengan air yg membiru.

kami tiada rancangan bermalam di lokasi lokasi terpilih. tetapi kami mengambil kira perjalanan dalam 400 - 500km dan berhenti di CAMP AREA YANG MEMADAI ADA KEMUDAHAN BILIK AIR YANG SELESA.
Jadi kami memilih CAMP AREA BENDEELA RECREACTION . meriah camp area sebab bendeela campervan park ni antara lokasi popular bagi geng geng motorhome dan caravan bermalam 😎🇳🇿🐨✅ . oh yang paling menyeronok kan , malam ketibaan kami di sambut oleh wombat wombat yang comel.

day 3 - 10hb kami mengharapkan dari BENDEELA , boleh terus ke MELBOURNE CITY . tapi memandangkan cuaca dan pemandangan lautan yg indah . kami jadi santai dan caravan park bila betul betul sudah pukul 12am (waktu aud) 10pm (waktu mys)

keluar dari kawasan bendeela , kami singgah KANGAROO VALEY NWS. memandangkan baru 10am waktu australia , jadi kami tidak berkesempatan melihat kangaroo liar meliar di kawasan kangaroo valey. Biasanya kangaroo akan keluar berkeliaran dalam pukul 6 - 8pm waktu aud. apa pun kami tetap enjoy dan sangt terpegun melihat kawasan BULLI HISTORICAL TOWNSHIP , pekan koboi yg macam dalam film film sheriff zaman 70an sungguh puas hati 😍😍🚎🚎🇳🇿🇳🇿🐨🐨
perjalanan bersambung dengan singgah di JERVIS BAY , NATIONAL PARK NWS 😍🇳🇿 subahanallah tak terkata cantiknya pantai. macam macam posing and gambar kenangan di ambil 😍
kami makan tengah hari di BATERMAN's BAY . kemudahan toilet dan kawasan rehat yang memudahkan kami bermain masak masak sambil bergambar dan beramah mesra dengan penduduk kawasan itu, amatlah buat kami selesa berada di kawasan kejiranan itu.

selesai masak , makan dan meneruskan perjalanan ke MELBOURNE. jauh lagi weiiiii 🇳🇿🐨🚎 . singgah isi minyak dan cari kudap kudap di COLES macam giant malaysia. kawasan kejiranan daerah EDEN sangat lah indah dan sumpah rasa macam nak beli sebiji rumah kat situ. kami tiba di daerah EDEN dalam pukul 6ptg dan mula nampak kangaroo berkeliaran. jadi sempat juga lah merakam 2,3 keping gambar sebagai bukti kami di bumi KANGAROO .

kami isi minyak kali ke 3 di daerah nowa nowa dan bermalam di campervan park area perkampungan NOWA NOWA . 🏡🏠🏡

day 4 - 11hb natalia CS dari melbourne menghubungi aku dan tanya pukul berapa nak sampai. aku cakap ada dalam 250km dari pekan NOWA NOWA. jadi pagi nanti kami sampai , standby untuk tour MELBOURNE .

arrive melbourne dalam pukul 10am, dan di sambut oleh NATALIA memang meriah jadinya.

hello SPRINGFIELD , TOORAK , vic . MELBOURNE 🇳🇿🚎

wish you were here 😍

beli sim card AUD 10 (duit personal) internet 5day

tq COUCHSURFING apps , sbb kami jumpa NATALIA yg sudi host day trip kami di MELBOURNE. Secara percuma ✅ naik bus free , naik tram free , hello MELBOURNE :

- botany garden
- shrine of remembrace
- queen Victoria garden
- melbourne town hall
- melbourne art
- flinders st (free tram)
- bourke street (street art)
- st paul's cathendral
- federation square
- yarra footbridge
- melbourne visitor centre
- degraves street (food street)
- spring field , toorak

good bye melbourne 🇳🇿🚎

dari melbourne 6.30pm kami teruskan perjalanan ke kaki gunung, MT KOSCIUSZKO

day 5 - 12/12/2016
hello mt kosciuszko . my 1st 7summit 😍😍🇳🇿🐨

petang lepas lunch and mandi kat sungai around 5.30pm waktu aud - kami meneruskan perjalanan ke CANBERRA CITY .

kami pilih EPIC motorhome park untuk topup air caravan and power supply . hanya aud 33💸💰 untuk sebiji caravan ✅
🇳🇿🚎🐨✅

day 6 - 13hb dari EPIC (caravan park) kami menyinggah di bandar CANBERRA , ibu negara australia .

dan tiba di BLUE MOUNTAIN lewat 5.30pm , sempat kami trekking ke three sister untuk bergambar kenangan 😍✅🇳🇿

day 7 - 14hb bermalam di camping site INGAR campground . 10km ke dalam dari BLUE MOUNTAIN , malam kami tiba memang tak nampak apa. cuma ada 4 caravan dan beberapa 4wheel drive je. tapi bila siang tu bangun, subahanallah ada tasek sunyi yang cantik , kami masak breakfast dan mandi di tasek, lewat 11am kami keluar dari camp site dan menghala SYDNEY.

alhamdulillah tiba sydney around 1tgh terus kami ke SYDNEY UNIVERSITY melihat bangunan lama yg indah . sumpah kagum. SAPA KATA CARAVAN TAK BOLEH MASUK BANDAR SYDNEY ??? 😏 kami lunch di BONDI BEACH , check in beg di HYDE PARK BACKPACKERS (1mlm aud 174 / 6pax 💸💰 untuk 6bed) dan keluar memulangkan caravan di APOLLO tepat jam 4.31pm waktu australia. caravan elok tanpa cacat cela 🚎✅🇳🇿 (rm900 x 6person) 💸💰

keluar dari apollo caravan rent , kami singgah pam minyak BELI CARD OPAL aud 10 untuk naik bus ke bandar sydney. so untuk card opal top up lagi aud 10 total aud 20

card OPAL minimum top up aud 10 guna untuk bas dan train. kalau tak de kad OPAL, tambang guna duit agak mahal. contohnya dari CENTRAL STATION ke KING CROSS : aud 4.10 bayar tambang guna duit. tapi tap card OPAL hanya dalam aud 2.10 sahaja. jimat.

tour sydney pun bermula >>> hello SYDNEY OPERA HOUSE & HARBOUR BRIDGE

makan malam di situ sambil menari nari tanda puas hati dengan CARAVAN TRIP YANG AWESOME , walaupun perjalanan panjang , alhamdulillah penuh persinggahan dan gelak tawa. kami tidak terasa penat mungkin kerana waktu yang kami target dan rehat yang cukup buat badan kami ada energy yang luar biasa 🇳🇿🚎😎🐨

day 8 - 15hb memandangkan flight tix kami pukul 9.45mlm . jadi waktu siang kami tour sydney dengan di bantu oleh CS faz yg bekerja di sydney lebih 3tahun. ini lah waktu yg ada untuk kami ke paddy's market beli SOURVINIOR . jgn sampai x beli langsung. tah bila nak dtg lagi weiii 😂😂🇳🇿🚎✅🐨✈️

sydney tour :
- king cross
- town hall
- darling harbour
- paddy's market
- hard rock sydney
- central station

good bye sydney 5.10pm amik shuttle bus ke airport sydney ✈️🇳🇿✅

IG : photo Zulkarnain Qurani / IG : @zulakrnain

nota kaki :
- insurans travel rm12 seorang
- visa rm30 seorang
- beli makanan dari mys rm180 / 6orang
- caravan rm900 x 6orang

Kalau tidak mahu 🚎 laluan berTOL boleh avoid masa buka google map. Jimat duit.

Ralat : gambar x cantik sebab banyak editing. Gambar dari camera kami simpan buat kenangan KAMI SAHAJA 😋🚎🇳🇿✈️🐨💰💸







Theme images by Jason Morrow. Powered by Blogger.