Header Ads

Sedikit Tips Untuk Mereka Yang First Time Ke Korea


[Sedikit Tips Untuk Mereka Yang First Time Ke Korea - Farihin Hisham]

Download 'Korea Subway' apps siap2 and study bnda tu kat Malaysia. Org Korea sendiri pun guna apps utk plan perjalanan mereka sebab depa punya subway line ada banyakkkk..huhu apps ni offline utk subway line tp kalau nak information/attractions on each place tu kena online.

It's cheaper to TAKE CAB sometimes provided korang travel dlm 3-4 persons la sbb kalau guna T-card basic fare within 10km is 1,050won regardless berapa stations kita guna pun. And for Cab starting dia 2400won and will be charged 100won every 159meters.

So kalau nak travel 3 to 5 stations away, its cheaper lah to take cab. Contoh dari Seoul Station nak ke Myeondgong fare 3500won, so kalau naik subway 4x1050won=4,200won tapi kalau naik cab hanya 3500won÷4=875won sahaja. Save dah situ duit lebih boleh buat shopping kat Myeongdong.

P/s: Cab yg boleh berbahasa inggeris warna Oren nohh bukan yg kuning tu..sbb kdg2 nama tempat yg kita nak pergi tu they call a different name in korean. So last2 ahjussi tu bawak tempat mana2 entah (<--pengalaman)

Nak beli instant rice dan banana milk murah boleh beli kat Lotte Mart (keluar dari Seoul Station tu boleh nampak dah Lotte Mart). Beli terus sedozen dua, senang. 'Toksah' la nak beli kat 7E/24Mart sebab korang dah boleh save banyak kat situ.

Nak tanya harga cakap:
"Ahjussi/Ahjumma iego olmaeyo?"
(Pakcik/makcik, berapa harga yang ni?)

Kalau mahal cakap kat dia
"Ahhh ahjussi nomu pilsayo"
(Alaa pakcik mahai sangat niii")
Ha lepas tu 'konpem' dia bagi murah sambil tepuk-tepuk bahu kita...haha

Kalau sesat tanya je 'sapa-sapa' kat tepi jalan tu
"Sillehaseyo, (subway station/nama bangunan yang korang cari etc) odiyeyo?"
(Excuse me, subway station..... dimana?)

Lepas tu depa konpem akan jalan sekali dan tunjukkan korang direction. tu yang bagusnya depa ni depa akan setelkan dulu masalah kita before depa continue hal depa. Sangat ikhlas membantu..huhu


P/s: Kalau nak tanya apa-apa pilihlah yang muda-muda dan nampak macam 'student gitu' atau polis. Mereka sedia membantu dan student diorang pun pandai jugak berbahasa English so boleh faham apa diorang nak cakap.
















Theme images by Jason Morrow. Powered by Blogger.