Header Ads

Ini Itinerari Lengkap Jalan-jalan 6H5M Ke Yogyakarta Indonesia



Artikel ini ditulis oleh Fatin Isa untuk perkongsian bersama.

Jalan-jalan 6 hari 5 malam di Yogyakarta, Indonesia

Hello peep,
Ini I share my itinerary trip ke Yogyakarta selama 6 hari 5 malam. I just tukar 2 juta rupiah (RM618) untuk aktiviti, penginapan, transport, makan dan shopping di sana TAK termasuk tiket flight ok. CUKUP! Lebih lagi siap boleh makan KFC lagi masa balik Malaysia. So hope this may help you guys too!

Details pembelanjaan
Fee entrance in Jogja   RM 120.00
Hostel (Omah Cilik)     RM 120.00 (Untuk 5 malam)                    
Shopping                     RM 100.00
Transport (Pak Supir)   RM 137/pax (Untuk 3 hari)
Makan                                     RM 100.00
Ps: Perbelanjaan makan, transport, jeep Merapi dibahagi kepada 3 orang.

20 August 2016
Flight dari KL-Jog sampai Jogja dalam pukul 5.30 ptg, tapi pukul 5.30 ptgdah macam pukul 8 mlm dekat Malaysia, take note ok
Sampai, terus ambil teksi untuk ke hostel (IDR80K)
Kami stay dekat Omah Cilik, dah booking awal-awal dekat booking.com (IDR400K) untuk 5 malam
Makan malam, rehat

21 August 2016
Pukul 3.30 pagi, Pak Donny dah pick up untuk sunrise di Phuntuk Setumbu (IDR15K), sebab kitaorg pergi weekend jadi sunrise secara berjemaah ramai sangat
Gerak ke Gereja Ayam (chicken church) ada dalam scene AADC2 tuu (IDR10K)
Next ke Borubudur (IDR30K) agak ramai waktu weekend
Kalibiru (IDR10K) untuk entrance, ada banyak spot gambar boleh pilih (IDR15K-20K)
Jalan-jalan makan di Malioboro

22 August 2016
4 pagi, dah gerak untuk sunrise Kebun Buah Mangunan (IDR5000)
Hutan pinus (FREE)
Next, to Goa Pindul (IDR45K) entrance+pakej cave tubing
Timang beach ojek (IDR50K), gondola (IDR400K) tapi kitaorg tak naik pun, sebab angin agak kuat
Singgah makan Nasi Uduk Ayam Penyek (IDR22K)

23 August 2016
4 pagi gerak ke Merapi, paket Merapi Jeep Tour (IDR150K/pax) share 3 orang
Jalan-jalan Prambanan (IDR30K)
Petang sikit ke Gumuk Pasir (IDR4000), sewa sandboard (IDR100K)
Next, Pantai Parangtritis makan jagung air kelapa

24 August 2016
Jalan kaki ke Taman Sari dan Sultan Palace, dekat saja dengan area hostel
Sultan Palace (IDR10K), kena google tengok aktiviti apa yang ada, masa kitaorg pergi ada wayang kulit dengan gamelan, best!
Taman Sari (IDR10K), luas dan pening sikit jalan dia
Naik beca motor (IDR30K) satu beca share 3 orang
Shopping di Pasar Beringharjo
Malam sambung jalan dekat Malioboro lagi

25 August 2016
Breakfast santai-santai dekat hostel
Gerak ke Airport naik bas Trans Jogja (IDR3500)
Sampai KL dalam pukul 9 malam sebab cuaca tak berapa elok

Nota tambahan:
-Jogja cepat cerah dan gelap berbanding Malaysia, jadi harus susun jadual dengan betul. Lagi satu, kalau travel hujung minggu keluar awal sebab tempat wisata sangat pack dengan orang
-Hasil kerap tengok sinetron, kitaorg berjaya dapat harga local untuk SEMUA entrance ok, sangat berbaloi tau! Sebab beza harga international dgn local sgtlah banyakk. Jadi good luck, harusnya dicoba mgomong persis orang Indonesian gituu
-Stamina kena sado sepanjang dekat Jogja, sebab jalan dia sangat tough. Cth dkt Chicken Church, Kalibiru, Prambanan, Borubudur dan lain-lain jauhh kena naik turun bukit. Mohon tabahh
-Beli simcard simPATI sangat ok, murah dengan pakej internet lajuu! Boleh buat live upadate nanti
-Beca motor lebih jimat, sebab boleh naik 4 orang (2 orang duduk diatas riba). Mungkin agak scary sikit tapi best jugak laa
-Bas Trans Jogja sangat mudah, jangan risau sebab setiap perhentian bas ada pekerja boleh bantu, dalam bas pun ada bas attendance yang sangat helpful. So don’t worry
-Shopping dekat Pasar Beringharjo murah, kena pandai tawar (cakap Indon lembut-lembut sambil gosok-gosok bahu penjual sikit) confirm dapat! Tapi kalauu rajin keluar dalam pukul 9 malam area Malioboro dekat tepi jalan barang lagi murah sebenarnya
-Ojek dekat ke Pantai Timang memang mencabar, jalan batu batu, masuk kampung keluar hutan dalam 20 minit baru sampai
-Kitaorg pilih makan dekat warung-warung ja, asal halal dan bersih. ON saja, lebih sedap dan murah. Must try is Gudeg, Nasi Uduk, Nasi Rawon, Nasi Rames dann bykk lagii laa
-Boleh beli Bakpia 25, signature dish sesuai untuk jadikan ole-ole (IDR30K) ada banyak flavor
-Supir Pak Donny best (+6287839259234) mula-mula agak pemalu, tapi bila dah masuk kepala macam nak pecah kereta sebab gelakk
-Hostel Omah Cilik (really recommended) murah, bersih, staff yang sangatlah baik dan sama gila-gila
Airport Adisujipto kecik jaa, tapi hati-hati yer untuk yang bawak beg ke kabin. Sebab last check sebelum nak naik flight ada org tunggu untuk timbang beg korang. So sapa yang beg pack lebih dari 7kg kena bayar RM100 on the spot, ok. Take note! Ramai yang kecundang disitu

Sekian. Tiket AirAsia tengah promokan untuk tahun depan? So, why not try Jogja untuk travel. Jogja sangatlah fun untuk travel dengan kawan-kawan anda. Jadi apa yang penting kita enjoy!
















Theme images by Jason Morrow. Powered by Blogger.